interview met Gwen in Happinez

Gwen - Spirit Connection

Het oog van de oorkaan

GWEN DE JONG (1971) is één van de drie mensen die samen Spirit Connection zijn. Ze geven workshops en massages met klankschalen en gongs. ‘De trillingen van een gong geven letterlijk verlichting.’


‘Ik deed niets met muziek, ik was administratief medewerker op een groot kantoor. Tot ik mijn huidige man Harry leerde kennen, met wie ik later Spirit Connection zou oprichten. Hij was muzikant en via hem ontdekte ik wat muziek met je kan doen. Hij liet me dingen horen en ik zakte in de klanken.Ik ontdekte dat ik gemakkelijk kan luisteren zonder oordeel, geluid ervaren, beleven.

 

Samen zijn we naar Nepal geweest waar we klankschalen en gongs leerden kennen, en ook hoe je daarmee kunt werken, we vonden dat allebei heel interessant. Ik was in die tijd erg op zoek, maar ik wist niet eens precies waarnaar. Ik was op zoek naar mezelf, weet ik nu, en door de klank van de gong kon ik echt naar binnen gaan. Die klank doet iets met je op een niveau dat ik niet kende: het is een heel directe manier om bij jezelf terecht komen. Bij de ‘ik’, bij de stilte die je in essentie bent. Het klinkt misschien gek om stilte te vinden in klank, maar je kunt het geluid van een gong zien als een orkaan: die slaat alles weg, maar in het midden is het windstil. Als je door de kakofonie van geluid heen komt, kom je bij stilte.

 

We zijn trainingen gaan volgen, onder andere in Amerika. En nu geven we zelf trainingen, en concerten en individuele sessies met de gong. Ook al geef ik een concert voor iemand anders, ik ervaar het effect zelf net zo goed. Je komt een beetje los van alle gedachten, van de gevoelens, de emotionele beladenheid, de sensaties in je lichaam. Het verschijnt aan je, maar je bent zelf alleen nog maar de stille waarnemer. Zonder oordeel, zonder belang. Dat geeft mij een vredig gevoel. Er is de chaos van klanken, maar daarbinnen of erdoorheen is er de rust die niets verlangt, die niets nodig heeft. Natuurlijk hoor ik nog steeds de wereld, de vrachtwagen die langsrijdt, de buurman die hoest. Maar de gongs brengen je in een staat waarin je er geen deelnemer meer van bent, maar een toeschouwer. Dat vind ik fascinerend.

 

Wat ik merk, en ook hoor van klanten: hoe vaker je werkt met de klankschalen of de gong, des te sneller ben je weer terug in die onthechte staat. Het verankert zich in je. Ook in het dagelijks leven word je je sneller bewust van conditioneringen, alle lagen die we overal opgeplakt hebben. Alsof de werkelijkheid meer waar wordt. Dankzij de gong sta ik bewuster in het leven. Het is logisch te verklaren. Gongs en klankschalen en andere boventoon-instrumenten trillen conditioneringen los. Het geeft ons letterlijk wat verlichting. Vooral de gong is een uniek instrument: bij elke klap ontstaan een triljoen harmonische trillingen. Ze vullen de ruimte en drukken tegen je lijf en tegen je gedachten aan. Die lossen vanzelf op, je kunt er niet aan ontsnappen. Ik heb een spreuk in mijn kamer hangen van soefi-mysticus Hazrat Inayat Khan: ‘Alles is tot stand gekomen door de kracht van het geluid’. Vanuit klank ontstaat vorm. Via klank kunnen we dus ook terug naar het vormloze. Naar de stilte.’

 

tekst en fotografie: Happinez

Spirit Connection